abd haberleri canlı haber
İslam TarihiKitaplıkOrtaçağ TarihiTürk Tarihi

Ahilik Kitabı – Ahiliğin Kökeni, Tarihî ve Mahiyeti

Kitap tarihçi yazar Umut Güner tarafından yazılmıştır. Ahilik, başta Anadolu Türkleri olmak üzere Türk tarihinde önemli yer tutan siyasi, dini ve sosyal bir teşkilattır. Müslüman Türklerin kendine has yapısı olan Ahilik geleneğini besleyen şüphesiz iki önemli kaynak vardır. Bu kaynaklardan ilki İslami fütüvvet fikridir. İslam’ın özellikle idealize edilmiş insan doğası olarak formüle ettiği fütüvvet ve fetâ, Ahilik düşüncesinin oluşmasında önemli rol oynamıştır.

Ahiliği besleyen ikinci kaynak ise Türk gelenek, kültür ve değerleridir. Ahilik, kökleri İslam öncesi Türk tarihinin sosyal ve kültürel geleneklerine dayanan ve Türk toplumunun İslam ile tanışmasından sonra İslamiyet’ten, özellikle de tasavvufi edebiyattan, özellikle de Kuran’dan beslenmektedir ve Türkçe’nin en önemli dinlerinden biridir. Tarih sosyal organizasyon.

Çalışma, konuyu geniş bir kitleye öğretmek amacıyla, tarihi kaynaklara dayalı akademik bir titizlikle yazılmıştır. Bilhassa Ahilik ile ilgili mevcut araştırmalardan farklı olarak Ahiliğin sadece ekonomik yönüne odaklanmak yerine konunun siyasi, dini ve sosyal yönlerini ele alan özgün bir çalışma yapılmak istenmektedir. Bu çalışmanın Ahilik literatürüne yeni bir katkı sağlayacağını ve bu konuda yeni araştırmalara ışık tutacağını umuyoruz.

Ahilik (Ahiyân-ı Rum), Hacı Bektaş-ı Veli’nin önerisiyle Ahi Evran tarafından kurulmuş bir tüccar dayanışma örgütüdür. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Alevi-Bektaşi Müslüman Türkmenlerin sanat, ticaret ve iktisat gibi çeşitli mesleklerde yetişmelerini, iktisadi ve manevi yönden eğitim görmelerini, çalışma hayatlarını bu temel üzerine düzenlemelerini sağlayan Horasan menşeli bir teşkilattır. iyi insani erdemlerin temelidir.

KİTABA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
İstanbul evden eve nakliyat izmir dijital ajans dijital pazarlama vds satın al