
Avrupa’nın tamamını bir araya getirme düşüncesi, fikri altyapısı çok eskiye dayanan ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra siyasal bir amaca dönüşen, bir hedeftir. Avrupa Kıtası’nın tamamı tarihte hiçbir zaman tek bir devlet tarafından yönetilmemiş ancak bu hedefe en yaklaşan ülke Roma İmparatorluğu olmuştur.
Roma’dan sonra kurulan devletlerden, Charlamagne’nın Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 14. Louis’in Fransa’sı, Napolyon’un Fransa’sı, Kayzer II. Wilhelm’in Almanya’sı ve Hitler’in Almanya’sı kendi ülkelerinin liderliğinde olmak üzere bir Avrupa Birliği kurmayı hayal etmişler ancak hepsi hayallerinde başarısız olmuşlardır.
Olayın düşünsel boyutunda ise, Avrupa Birliği fikrini savunan ilk isimlerden biri Bohemya Kralı Jiri Podebrad’dır. Husçu Hıristiyan (Reformist) olan Kral Jiri, A Türklerin yükselişini engellemek için bir Avrupa Devletler birliğini savunmuştur. ilginç bir şekilde bu dönemde Katolik kilisesi ile sorun yaşayan Fransa Kralı IV. Henry, Martin Luther ve Erasmus gibi isimler biraz da kamuoyunda meşruiyet kazanabilmek için Osmanlılar’a karşı Avrupa Birliği’ni ortaya koymuşlardı.
19. yüzyılda bu fikrin en önemli savunucusu ünlü Fransız yazar Victor Hugo 1849’daki Uluslararası Pariş Barış Konferansında birleşik Avrupa kurma hayalini deklare etmiştir. Aynı dönemde yaşayan İtalyan milliyetçileri Carlo Cattaneo ve Guiseppe Mazzini de bir yandan İtalyan’ın birliğini savunurken, benzeri bir birleşmenin Avrupa genelinde de gerçekleşebileceğine inanmaktaydılar.
Ancak Avrupa Birliği fikrini asıl canlandıran olay ilginç bir şekilde II. Dünya Savaşı’dır. zira o döneme sadece düşünsel bir ütopya olan bu fikir, Avruap komple yıkıma uğraması ve dünyadaki güç merkezlerinin ABD ve Sovyetler Birliği’ne kayması ile Avrupa için bir zorunluk olmuştur.
Savaşın getirdiği acıları bizzat yaşayan Robert Schumann, Jean Monnet, De Gasperi, Paul Henri Spaak, Conrad Adenauer gibi siyasetçiler, Fransa-Almanya aksını merkez almak üzere Avrupa Birliği fikrine destek vermişlerdi. Winston Churchill savaştan hemen sonra Birleşik Avrupa Devletleri’nin kurulmasına olan inancından bahsetse de, Britanya kurucu altının (Inner Six) dışında yer almıştı.
Dr. Fatih Gürcan Akademi Tarih için yanıtlamıştır.